HTML

Szörflecke haladóknak

Az információs társadalomban rejlő lehetőségek Magyarországon a nemzetközi trendek viszonylatában. Írja és szerkeszti: Radics Ferenc ezekiel@freemail.hu

Friss topikok

Linkblog

2009.03.02. 16:46 A Hídavató

Bemegy a pofa a kocsmába... Az internet meg a zeneipar találkozása

 Az 1989-ben, Oxfordban alakult brit könnyűzenei együttes, a Radiohead tagjai minden bizonnyal magasabb motivációs hajlandósággal bírnak, mint az ex-microsoftos vezérigazgató. A banda 2007. október 10-én megjelent új albumával meg sem várta, hogy rajongóik elérhetővé tegyék és önkényesen a „közvagyon részévé” minősítsék a lemez dalait, maguk a tagok lépték meg ezt. Az In Rainbows című albumhoz kizárólag internetes letöltés útján, a zenekar oldalán lehet hozzáférni. Ami a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy a fizetési rendszer a becsületkassza (pay what you like) alapján működik. A rajongók döntik el mennyit szándékoznak fizetni a lemezért. Ha semmit, akkor a zéró összeget jelölik be és indulhat a letöltés. Doug Litchman az UCLA (University of California, Los Angeles) jogprofesszora, a szellemi alkotások jogának szakértője szerint a Radiohead kísérlete kétélű fegyverként is működhet. Aggodalmainak alapja az, hogy az együttes nagyvonalú gesztusa redukálja majd a rajongók gátlásait, akik más letöltési forrásokat is igénybe vesznek (BitTorrent), hogy hozzájussanak a lemezhez.[1] A számok Litchman félelmeit igazolják, ugyanis a mű megjelenését követő napokban félmillió illegális – torrent – helyről származó letöltés ment végbe és 1,2 millió volt a legális letöltések száma.[2] Ám a kísérlet az albumot olyan sikeressé és populárissá tette, hogy mikor az később cd-n is megjelent, a fizetős lemezboltok polcairól 1,75 millió kelt el belőle. Ezzel felkerült az eladási top listákra, valamint 3 hónapig vezette a brit és az amerikai zenei toplistákat.[3] A Radiohead talán azt látta be, hogy az illegális letöltéseknek sem így, sem úgy nem lehet gátat szabni. A kísérlet mindenképpen eredményesnek és megfontolandónak mutatkozik a jövő zeneipara számára.

Az internetes generáció – az Y-generáció és a még fiatalabbak – mely a kreatív közvagyon (creative commons) ismeretében és ennek szolgáltatásait (ki)használva nőnek fel, olyan tényezőt jelentenek, mellyel a jelenlegi világcégek és médiavállalkozások tulajdonosainak egyre inkább számolniuk kell. Akik előrelátók, már elkezdték a barátkozást a társadalom új kategóriájával, a felhasználókkal. A médiacégek többsége nem úgy tűnik, mint akit túlzottan érdekelne ez az igenis valós probléma. A nagy filmgyártó- és disztribútorcégek megpróbálnak fellépni az online kezdeményezésekkel szemben, mondván, hogy az ő esetükben nagymértékű tartalomlopás történik a népszerű „torrentezés” miatt. A televízió esetében már nem hallhatunk ilyen panaszokat, ugyanis az önszerveződő közösségek saját tartalmakat hoznak létre és osztanak meg egymással. A közösség tagjait már nem a média ezer csapján keresztül ömlő „sztáráradat” érdekli. Inkább elzárják a csapot, lekapcsolják a tévét, hogy helyette közösségi oldalakat böngésszenek, (Facebook.com, MySpace.com) új barátságokat kössenek, beszélgessenek, tehát virtuális közösségi életet éljenek. Ha a dolgokat ebből a megközelítésből szemléljük, akkor rögtön kitűnik, hogy a hagyományos értelemben vett médiától „mindez több órányi hasznos médiafogyasztási időt vesz el, immár a közösségi hálók javára.”[4] Ez az elsődleges súrlódási pontja annak a krízisnek, melyet „képernyők harcának”[5] neveznek.

 


[1] Greenberg, Andy: Free? Steel It Anyway, 2007. 10. 16. Forbes Online, Forrás: http://www.forbes.com/2007/10/16/radiohead-download-piracy-tech-internet-cx_ag_1016techradiohead.html

[2] Uo.

[3] Exclusive: Warner Chappell reveals Radiohead  ’In Rainbows’ pot of gold, The Music Alley Weblog, Forrás: http://musically.com/blog/2008/10/15/exclusive-warner-chappell-reveals-radioheads-in-rainbows-pot-of-gold/ (Utolsó letöltés: 2008. 11. 08.)

[4] Miskolczy Csaba: Képernyők (h)arca, HVG Kiadó Zrt., 2008, Budapest, 31.

[5] Uo.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://agumi.blog.hu/api/trackback/id/tr11975658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása