HTML

Szörflecke haladóknak

Az információs társadalomban rejlő lehetőségek Magyarországon a nemzetközi trendek viszonylatában. Írja és szerkeszti: Radics Ferenc ezekiel@freemail.hu

Friss topikok

Linkblog

2009.03.01. 00:11 A Hídavató

A hálózat kreatívvá tesz

 A lemez- és könyvkiadók, a filmforgalmazók, a szoftvergyártók és a televíziós csatornák úgy tűnik a web által hajtott mókuskerékbe kerültek bele. Eltérőek a vélemények arról, hogy ezen iparágak mágnásai meddig tudják még tartani a lépést az infokommunikációs eszközök terjedése következtében kialakult gyorsuló tempóval. Nem vitás, hogy zene gyártására, új dallamokra mindig lesz igény, csakúgy, mint a televíziós háttérműsorokra és hírösszefoglalókra is. A kérdés az, hogy fognak –e még ezek után is hatalmas sajtómogulok állni a média, a szoftvertechnológia vagy éppen a szórakoztatóipar és a zeneipar mögött? Sok befutott és sikeres cégvezető, mint Bill Gates, a Microsoft volt vezérigazgatója is arról beszél, hogy nem maradt semmi, ami motiválná őket, mert „az emberek tudásukat egyesítve olyan ingyenes termékeket tudnak együtt létrehozni, melyek már felveszik a versenyt a profitorientált piacok kínálatával.”[1] Gates arról a létező dologról beszél, melyet kreatív közvagyon (creative commons) névvel illetnek és célja pontosan azoknak a hálózati szinten létrehozott legálisan felhasználható tudományos és kulturális tartalmak összegyűjtése és mindenki számára elérhetővé tétele. A zeneiparban már folynak azok a kísérletek, melyek ezt a modellt próbálják meghonosítani.



[1] Tapscott, Don – Williams, Williams D.: Wikinómia, HVG Kiadó Zrt., 2007, Budapest, 24.kr

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://agumi.blog.hu/api/trackback/id/tr97972613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása